WhatsApp

Enjeksiyon Su Yalıtımı

Enjeksiyon Su Yalıtımı

Enjeksiyon su yalıtım uygulaması bina içerisinden yani negatif yönden yapılan su yalıtım uygulamalarıdır. Özellikle aktif su olan (kapiler) çatlaklarında ve soğuk derz bölgelerinden enjeksiyon su yalıtım uygulamaları yapılmaktadır. Bu bölgeden giren su betonarmede demir donatıların korozyona sebep olmasına ve sıcaklık düşmesi ile don oluşarak suyun hacimsel olarak büyümesine ve betonarme pastayı bölgelerini tahrip etmektedir. Bina dışında yapılan pozitif su yalıtım uygulamalarında, problem yaşanması durumunda başvurulan bir yöntemdir. Genellikle tek başına uygulama yapılmadan takviye uygulaması olarak AKERKİM CRYSTALLIZE malzemesi ile su yalıtım uygulama yapılmasını tavsiye edilmekteyiz. Çünkü beton içerisindeki aktif gelen suyu poliüretan enjeksiyon ile kesildiğinde, suyun betondaki çatlak haricinde başka bir yerden sızma olarak karşımıza çıkmaması için enjeksiyon yapılan bölgenin çevresini crystallıze su yalıtımı ile kapatılması gerekmektedir.


Enjeksiyon su yalıtımı, binalarımıza zarar veren yaşam konforunu olumsuz etkileyen, dışarıdan içeriye davetsiz sızan, istenmeyen suya karşı basınçlı makinalar ile enjekte edilerek, sıkıştırma yöntemi ile sert ve esnek olmak şartıyla tıkaç görevi yapan, reçine şeklinde olan, çift konponentli ve tek komponentli olan poliüretan ürün çeşitli markalarda ülkemizde de üretilmektedir. su yalıtım amacıyla üretilen ve kalıcı çözüm sağlayan reçineleri kullanılan sisteme, enjeksiyon su izolasyonu denmektedir.

 

Enjeksiyon su izolasyonu uygulama alanları nerelerdir.

 

Enjeksiyon su izolasyonu uygulama alanları nerelerdir, enjeksiyon uygulandığında nerelerde su yalıtımı sağlar, bunları yazımızda sizlere tecrübelerimizi aktaracağız.

1.      Enjeksiyon yalıtım Perde radya arası soğuk derzde yalıtım sağlar.

2.      Kuyu temellerde perdeler 2-3 metre aralıklar ile yapılır bu kısımlarda soğuk derzler oluşmaktadır. Enjeksiyon su izolasyonu bu derzlerde yalıtım yapılır.

3.      Beton perde yapılır iken kalıba beton yerleştirmeye ara verilir ise soğuk derz oluşmaktadır. Bu şekil yapılan atılan perde betonlarda oluşan derzler toprağa yaslandığında bu tarz derzlerden içeriye su sızıntısı olur, bu kısımlarda enjeksiyon su izolasyonu uygulanır.

4.      Kuyu temellerde perdeler oluşturur iken ağaç kütükler kullanılır. Kuyu temel perdeler dışarıdan yalıtım sağlanmadığı için, ağaç takozlar içeriden belli derinlikte ağaçlar kesilir ve hidrofobik yapısal tamir onarım harcı ile tamiratları yapılır. Tamir harcı tamamen sertleşince kazık başlarına enjeksiyon yapılır kalıcı yalıtım sağlanır.

5.      Yapılarımızın temelleri oluşturulur iken gerektiğinde İstinat perdelerde kuyu temel perdeler oluşturulmakta. Toprak yükü yapılan perde betonu içeri devrilmesin diye delikler delinerek, çelik halatlar ile ankrajlar yapılır, bu ankraj deliklerinde içeri su girmesin diye poliüratan reçine ile enjeksiyon su yalıtımı yapılır.

6.       Perde betonlarda bazı nedenler ile çatlamalar olabilir, perde beton çatlaklarında enjeksiyon yapılır.

7.      Yer hareketlerinden kaynaklı beton yapıda çatlaklar oluşturabilmektedir, bu tür çatlaklar su izolasyon sorunu olabilmektedir çatlaklardan sızan suların kesmek için enjeksiyon su yalıtımı gerekmektedir.  

8.      Bodrum kat dairelerde, şap atılmış, parke döşenmiş soğuk derzden su geliyor ise bu kısımda enjeksiyon yalıtım ile çözüme ulaşılır.

9.       Otopark tabliye betonlarındaki çatlaklarda.

10.   Peyzaj altı tabliye betonlarda yorulmadan kaynaklı çatlaklarda sızan suların kesilmesinde  enjeksiyon su yalıtım yapılır.

11.    Dilatasyon derzlerinden, büyük binalar yer sarsıntısı ve oturmadan etkilenmesin diye iki ve daha çok parçalı yapılabilir bu yapılan yapıların birleştiği alanlara dilatasyon derzi denmektedir. Zemine toprak üzerine gelen derze yatay derz denir. Yanlarda kalan binanın boyunca yükselen derze, düşey dilatasyon derzi denmektedir. Dilatasyon derzleri sürekli hareket halinde olur. Yatay ve dikey olan su basmanda, peyzaj alanında ve su ile muhatap olacak alanlarda kalan derzler su yalıtımı için sürekli sıkıntı oluşturmakta bu kısımlarda sızan suların kesilmesinde enjeksiyon su izolasyonu dışarıdan toprak yükü kaldırılmadan çözüm için enjeksiyon kullanılmaktadır. 

12.    Asansör kuyularında enjeksiyon su yalıtımı ile sağlanabilir.

13.   Tünel, alt geçit

14.   Tarihi yapıların sudan zarar görmemesi için kullanılmaktadır.

15.   Su depolarında,

16.   Havuzlarda,

17.   Havuz ve su depolarının giriş çıkış boru çevresinde enjeksiyon kalıcı çözüm olur.

18.   Beton Yapılar oluşturulur iken istenmeyen Segregasyon, betona kalıba yerleştirilmesinde yapılan bazı hata ve eksiklerden kaynaklı oluşmaktadır. Segregasyonlu alanlar su köprüsü teşkil etmektedir, bu kısımlarda da ernjeksiyon su izolasyonu ile çözüm sağlanır.

19.   Yüksek basınç ve su kaçaklarında,

20.   Su kanallar ve yuvarlak boru hatlarında kullanılmaktadır.

21.   Yapılara tünellerde Tuzlu ve deniz suyu gibi durumlarda suyun durdurulmasında enjeksiyon kullanılmaktadır.

22.    Enjeksiyon su izolasyonu tamamlayıcı bir yalıtım sistemidir.

23.   Enjeksiyon sadece su izolasyonu için kullanılmaz kullanım alanı geniştir

24.   Bina temelleri ve yol tünel kazılarında, zeminin elverişli hale getirmek için, enjeksiyon sistemi, Gevşek kayaçların sağlamlaştırılmasında gelişmiş teknoloji de yaygın şekilde kullanılmaktadır.

 

Enjeksiyon yalıtım öncesi zemin hazırlığı nasıl yapılmalı.

Enjeksiyon su izolasyonu yapılacak alanlar belirlenir ve zemin hazırlığı yapılır.

Enjeksiyon su izolasyonunda derz veya çatlağa yüksek basınçlı makine yöntemi ile enjekte edilen reçine sıkıştırılarak yapılmaktadır.

1.      Perde yüzeyinde olan soğuk derz, perde beton veya tabliye beton çatlakları belirlenir,

1/1: Enjeksiyon yapılacak çatlak veya derz çevresinden delinecek paker yerleri ve mesafeleri belirlenir.

1/2: Belirlenen çatlağın biraz gerisinden, belli aralıklar ile derze veya çatlağa boşluğuna gelecek şekilde çapraz olarak matkap delici yardımıyla delinir.

 1/3:Delinen deliklere, hava ile temizlenir, özel üretilmiş olan yüksek basınca dayanıklı, çelik dübel mantığıyla yapılmış olan, dış ucuna yağ gresörlügü olan, Paker deliğe montajı sağlıklı ve sıkı şekilde yapılır. 

2.      Yapılarda geniş boşluklarda, Dilatasyonlarda enjeksiyon su izolasyonu zemin hazırlığı,

2/1: Derz arası geniş olan alanlarda sarfiyatı düşürmek için, derz arasına polietilen derz dolgu fitil yerleştirilir.

2/2: Derz üzerine kapak yapılması, mevcut derzden taşıp vidalanabilecek durumda biraz daha geniş bir kapak hazırlanır. Bu kapak metal veya ahşap olabilir. Önemli olan basınçlı reçine enjekte edilerek sıkıştığında, patlamayacak mukavemette olması, derz kapağından dışarı reçine sızamayacak şekilde kapağın altı bez veya başka bir şeyler ile beslenerek,  derzin üzerine montaj yapılır, 1/1-1/2-1/3: Anlattığımız şekilde delik yerleri ve delik aralıkları belirlenir ve delinir ve Pakerler yerleştirilir.

3.      Soğuk derz, radya temel ve perde derz enjeksiyon su izolasyonu zemin hazırlığı,

1/1: Radya temel ve perde arasında bulunan derz üzeri elyaf takviyeli basınç dayanımı yüksek profesyonel olan sağlam ve su itici olan bir tamir harcı olan AKERKİM MORTAR HİDROFOBİK tamir harcı ile dik kenarları 6 cm olan ikizkenar dik üçgen kesitinde fileli pah yapılır.

1/2: Diğer hazırlık şekli 1/1-1/2-1/3: Anlattığımız şekilde delik yerleri ve delik aralıkları belirlenir ve delinir ve pakerler yerleştirilir.

4.      Zemin hazırlığı ne kadar anlatırsak eksik kalabilir. Uygulama yerine göre farklılık gösterebilir, genel olarak zemin hazırlığı bir birine benzer, bazı küçük detay değişe bilmektedir.

Enjeksiyon su yalıtımında dikkat edilmesi gerek hususlar.

Enjeksiyon su izolasyonu çok dikkat isteyen bir uygulamadır. Malzeme olarak pahalı, yanlış bilinçsiz uygulandığında boşa fazla sarfiyat olabilir cebimize zarar verir. Delinecek alanın belirlenmesi önemli. Paker yerleştirilmesi, iyi yerleştirilmez ise fırlayabilir. Paker çevresinden reçine çevreye veya kişilere zarar verebilir.  Beton parçalı ve zayıf ise parçalanarak fırlayabilir, kişilere zarar verebilir. Enjeksiyon su yalıtımı, eğitimsiz kişiler tarafından kesinlikle yapılmamalı, yüksek bar ile basınç uygulandığında kazaya neden olabilir.

Enjeksiyon Su Yalıtımı

Paylaş

Bilgi Talep Formu