WhatsApp

Temel Su Yalıtımı

Temel Su Yalıtımı

Temel Su Yalıtımı

Temel yapılacak bina projelendirilir, inşaat yapılacak arazinin öncelikle zemin etüdü yapılaması gerekmektedir. Jeolojik yapı türü nasıl olduğu, yeraltı tabakalarının durumu, elektrik özdirenci ( yer altı kaya derinliği, yeraltı su seviyesini ve yeraltı boşlukları) tahmin edilmesinde uygulan yöntemdir. Jeoloji mühendislerin etüdü yapacağımız yapının yer altı tabaklarını, su olup olmadığını heyelan bölgesi olup olmadığını, fay hattı üzerinde mi gibi çok önemli durumları bildirmektedir. Gerçek amaç ise yaptığımız yapının olası deprem karşısında göstereceği davranışları baştan bilmemiz ve ona göre yapının statiğinin hesaplanmasıdır. Yapımızın hafriyatı derinliği ve su basman seviyesi, yapılacak binanın yüksekliği orantısının belirlenmesinde, hafriyat alır iken hangi sistem ile hafriyat alınacağını, nasıl temel oluşturulacağına, kuyu temel sistemi mi yapılacak, yoksa zemin sağlıklı sıradan yöntemler ile mi devam edilecek gibi soruların cevaplanmasında zemin etüdü büyük faktör oluşturmaktadır. Yapılarımızı yapmaya başlamadan yer etüdü yapmadan başlamıyor isek, yapımızın su izolasyonu da en az o kadar önemli.

Temel bilindiği gibi yapının ana temelini taşıyıcısı oluşturmaktadır. Bu oluşturacağımız temeli sağlıklı bir zemine yapmak gerekir. Sağlam zemini bulmak için gerekli gevşek toprak alınır ve ilk temel su izolasyonu başlar, toprak üzerine gerekli drenaj için drenaj boruları gerekli seviyede kanal açılarak döşenir, su gideri tahliye olabilecek şekilde drenajlara bağlanır, temel atılacak zemine belli miktarda çakıl serilir, 10-15 cm kalınlığında gro beton atılır, temel su izolasyonu çeşitlerinden biri ve bir kaçı seçilerek en sağlıklı şekilde temel ve su basman perdeleri su izolasyonu yapılır. Yapılacak olan binamız ana temel, su basman perde ve taşıyıcı kolon kirişlerin üzerinde yükselecek, temel ne kadar sağlam yapılır ne kadar sağlıklı korunur ise zarar verecek etkenlerden yapımızın servis ömrü o kadar uzun olur.

Temel su izolasyonu nedir ?

Temel su yalıtımı nedir? yapının su basmanı, toprak altında kalan kısmına denir. Temel su yalıtımı, binalarımızın tamamının yükünü taşıyan temel betonlarımızın, topraktan ve BETON yapımıza zarar verebilecek unsurların iletişimini kesilerek yapımızı muhafaza altına alınmasına, yapılan yalıtım sistemine temel su yalıtımı denmektedir.

 

Temel altı drenaj su yalıtımı,

Drenaj su izolasyonu yapılarımızın temelleri altında ve çevresinde, yapılan sisteme denmektedir. Konut ve ticari alanlarımızı oluştururken yeraltı kaynaklı, yüzeysel yağmur ve kar kullanım sularının yapıya verebileceği zararlardan koruma amacıyla drenaj yapılarak suyu temelimizden uzaklaştırmak için yapılan bir tahliye sistemidir.  Drenaj sistemi kendi başına tam dört dörtlük su yalıtımı olamaz yetersiz kalır, temel ve perde betonlara yapılacak su izolasyonuna büyük katkı sağlar, temelimize ulaşan dış kaynaklı suyun debisini düşürür, yapılan temel su yalıtımına olumlu şekilde etki eder.

 

 

 

Bohçalama sistemi su yalıtımı.

 

Temel bohçalama sistemi su izolasyonu nedir?

Temel su yalıtımı, temel atılmadan öncesi bir bohça edasıyla yere serilir, ek yerleri birbirine yapıştırılır, üzerine bina temelimiz oluşturulur, bu şekilde yapılan yalıtım sistemine bohçalama Su izolasyonu denmektedir.  Bohçalama sistemi toprak zemin üzerine yapılmaz, temel atılmadan önce sağlıklı bir zemin oluşturulur, üzerine en az 10 cm kalınlığında düzgün bir beton atılır, bu atılan temel altı beton ismine gro beton denir. Atılan gro beton kuruma süreci tamamlanınca üzerine yapılabilecek olan, bohçalama sistemine geçilir. Kullanılacak su yalıtım ürün seçimi yapılır.  Bitümlü membran veya, pvc membran, bunlardan birisi kullanarak temel bohçalama su izolasyon sistemi gerçekleştirilir.

  

 

Temel betonu atılmadan tohumlama (serpme) sistemi.

Temel su izolasyonun, Tohumlama (serpme) olarak adlandırılan su yalıtım sistemi şu şekilde yapılmaktadır; öncelikle temel atılmadan önce sağlıklı bir zemin oluşturulur üzerine en az 10 cm kalınlığında düzgün bir beton atılır, bohçalama sisteminde önce yalıtım yapılır sonra demir donatı başlar- serpme su yalıtımında önce gro beton üzerine demir donatı bağlanır betona hazır hale geldiğinde su izolasyonu AKERKİM CRYSTALLIZE COLOR  beton atılmadan hemen öncesi eşit şekilde radya temel betonun oturacağı alan m2 3-4,5 kg düşecek şekilde el yordamıyla serpilir. Temel tohumlama su izolasyonunda dikkat edilmesi gereken hususlar,

 1: Temel tohumlama su izolasyonu DOLPHINFIX CRYSTALLIZE COLOR uygulama esnasında rüzgârlı olmaması gerekmektedir.

2: temel serpme su yalıtımı AKERKİM CRYSTALLIZE COLOR uygulama esnasında yağmurlu havada uygulama yapılmamalı.

3: Serpilen DOLPHINFIX CRYTALLIZE su yalıtım malzemenin üzerine beklenmeden beton atma işlemine hemen geçilmeli.

 

Su geçirimsizlik beton katkısı temel su izolasyonu.

Su geçirimsizlik beton katkısı temel beton su yalıtımı nedir? temel beton veya farklı alanlarda dökülecek betonlara, sahada veya santralde miksere betona içine AKERKİM ADD MİX veya AKERKİM LİGUİT CRYSTALLIZE ilave edilir en az 5 dakika karıştırılarak, mikser içinde bulunan beton ile ilave edilen katkılar homojen hale getirildikten sonra kalıba dökülür, bu şekilde yapılan yalıtım sağlam temel betona, su geçirimsizlik beton katkısı su izolasyon sistemi denmektedir.

Beton katkıları ile yapılan yalıtım sistemi, yapısal bir su yalıtım sistemidir. Bu bahsi geçen betona su geçirimsizlik katkısı neden gereklidir?

Beton imalatı ve doğası gereği su, çimento ve agrega karışımından yapılmaktadır. Beton oluşumunda suyun buharlaşması ile betonun yapısında porozite veya diğer adıyla gözenekler meydan gelmektedir. Bu kılcal kanallar yoluyla toprak altındaki betona sürekli neme ve suya maruz kalan betona su nüfuz eder. Beton yapının içerisine nüfus eden su, içerisinde bulunan iyonlarla reaksiyona girerek betonda mukavemetini düşürür ve demir donatıda ve betonda korozyon oluşmasına yol açar.  Beton yapının yük taşıma kapasitesini olumsuz şekilde etkiler.

Temel betonlarımızda doğal yol ile oluşmuş olan kılcal boşluklardan su işleyerek betona suyun nüfuz etmesi, yapılarımızı geri dönüşü mümkün olmayacak duruma getirecek zararlar verebilmektedir.  Yaşayan canlı için hayat kaynağı olan sudan, yapımızı negatif etki eden yıkıcı sonuçlara yol açan yer altı ve dış kaynaklı sudan beton mutlaka korunmasına gerekiyor. Beton katkısı su izolasyonu AKERKİM ADD MİX veya AKERKİM LİGUİT CRYSTALLIZE ilave edilerek temel beton yapılarımızı DEM İZOLASYON olarak koruma altına alabiliriz.

Bu ürünler yeni teknoloji ile üretilen ADD MİX veya LİGUİT CRYSTALLIZE beton su geçirimsizlik katkısıdır. Yapılarımızın temel beton yapısında bulunan porozite veya diğer adıyla gözenekler içinde su ile kimyasal bir reaksiyona girerek suda çözünmeyen kristaller oluşturur, beton yapıdan su geçişini önlerken betonun nefes almasını engellemez.

 Su geçirimsizlik katkısı ADD MİX veya LİGUİT CRYSTALLIZE katılan beton mukavemeti ve performansını olumlu yönde artırır.

Grobeton Üstü Su Yalıtımı

Grobeton üstü sürme su yalıtımı, iki farklı sistem kullanılmaktadır.

1:GROBETON ÜSTÜ KAPLAMA SU YALITIMI: Grobeton Kaplama yapan ürünler, Bitümlü, akrilik esaslı ve poliüretan esaslı fırça ve rulo ile yapılabilen yüzeysel kaplama ve film tabaksı oluşturan ürünleri yüzeysel sürme grobeton su izolasyonu diye adlandıra biliriz.

2:   GROBETON ÜSTÜ KRİSTALİZE SU YALITIMI: Grobeton üzerine sürülerek yapılan AKERKİM (İZOTÜM) CRYSTALLİZE su yalıtımı grobetona ve üzerine dökülen radya betona kapiler olarak işleyen temel su izolasyonudur.  

Uygulama şekli: Grobeton prizini aldıktan sonrasında grobeton üzerine kristalize malzemeyi boza kıvamına getirerek uyguluyoruz. Yaptığımız kristalize su izolasyonu, su yalıtımı yaparken beton içerisindeki serbest kireci silikatlaştırarak betonunuzun servis süresini uzatmaktadır. Grobeton üzerine uyguladığımız AKERKİM CRYSTALLİZE malzeme grobetonda derinlemesine çalışarak su yalıtım sağlar. Grobeton üzerine atılan radya betonuna alttan bir miktar sirayet ederek beton içinde kılcal çatlaklarda kristaller üreterek ve temelimizi de alttan su geçirimsizlik sağlar. Grobeton üzerine uygulanan kristalize su izolasyonu sadece yüzeysel bir malzeme değil, beton üzerinde bir film tabakası halinde kalmıyor beton içerisine işleyerek suda çözülmeyen kristaller üretiyor, avantajlarından biriside koruma levhası veya şapına gerek duyulmaz. Uygulama sonrası hemen arkasından beklemeye gerek kalmadan demir donatı için çalışma yapılabilir.

 

AKER İZOLASYON SİZLER İÇİN KALICI ÇÖZÜMLER SUNAR.

Temel Su Yalıtımı

Paylaş

Bilgi Talep Formu