Yangın ve Yalıtım Mevzuatı

7

 Merak Edilen sorular

  1. Yangın yönetmeliği en son ne zaman değiştirildi?

Cevap: Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 20 Kasım 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

  1. Yangın merdiveni kaç kattan fazla olan yapılarda zorunludur?

Cevap: Yönetmelik kapsamında, 7 katlı ve daha yüksek binalarda yangın merdiveni yapılması zorunludur. Bu merdivenlerin bina içinde olması gerekmektedir.

  1. Kamu Binalarının Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hangi yılda yayımlandı?

Cevap: Bu yönetmelik, Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 1 Kasım 2007 tarihli yazısına dayanarak, 27 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

  1. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesi nedir?

Cevap: Yönetmeliğin 11. maddesi, yangın güvenliği, itfaiyeye yardım ve yasaklarla ilgili hususları kapsar. Bu maddelere uyulmasından kamu yapılarında en üst amir, kat mülkiyeti olan yapılarda yöneticiler ve site yöneticileri, diğer binalarda ise bina malikleri sorumludur.

  1. Konutlarda yangın dolabı zorunlu mu?

Cevap: Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m²’den büyük imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, ayrıca kapalı kullanım alanı 2000 m²’den büyük binalarda yangın dolabı zorunludur.

  1. Yangın merdiveni zorunluluğu için bina yüksekliği kaç metre olmalıdır?

Cevap: Bina yüksekliği 21.5 metreden az olan yerlerde yangın merdiveni zorunlu değildir. Ancak, bina yüksekliği 21.5 ile 30.5 metre arasında olan yerlerde yangın merdiveni bulunması zorunludur.

  1. Yangın yönetmeliği nedir?

Cevap: Yangın yönetmeliği, tüm yapı türlerinde yangın riskini en aza indirmek ve yangın tehlikesinden kaynaklı can ve mal kayıplarını en aza indirgemek için gerekli olan önlemleri belirleyen düzenlemelerdir. Bu yönetmelik, genel olarak “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” olarak bilinir.

  1. Kaçış yolu koridor genişliği ve yüksekliği ne olmalıdır?

Cevap: Kaçış yolu koridorunun yüksekliği 210 cm’den az olamaz. Ayrıca, iki çıkış gereken mekanlarda, her bir çıkışın toplam kullanıcı yükünün en az yarısını karşılayacak genişlikte olması gerekir.

  1. Yangın algılama sistemi nerelerde zorunludur?

Cevap: Yangın algılama sistemleri konutlar, işyerleri, okullar, hastaneler, fabrikalar, antrepolar gibi yaşam, endüstriyel ve depolama alanlarına kurulmalıdır. Bu sistemler konvansiyonel ve adresli olmak üzere ikiye ayrılır.

  1. Sıcaklık dedektörleri nasıl yerleştirilmelidir?

Cevap: Sıcaklık dedektörleri, koridor genişliğinin 2 metreden az olduğu durumlarda duman dedektörleri en fazla 12.4 metre aralıklarla yerleştirilmelidir. Koridor genişliğinin 2 metreden fazla olduğu durumlarda ise duman dedektörleri yaklaşık 10 metre aralıklarla yerleştirilmelidir.

  1. Orta tehlikeli binalar nelerdir?

Cevap: Orta tehlikeli yerler, orta derecede yangın yüküne ve yanabilirliğe sahip yanıcı malzemelerin bulunduğu yerlerdir. Yüksek tehlikeli yerler ise yüksek yangın yüküne ve yanabilirliğe sahip ve yangının hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olabilecek malzemelerin bulunduğu yerlerdir.

  1. Hangi binalar risklidir?

Cevap: Muhtemel bir afet anında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali olan binalar “riskli yapı” olarak adlandırılır. 6306 Sayılı Kanun kapsamında, içinde yaşayanların can güvenliğini riske atmamak için riskli yapılara yıkım kararı verilir.

  1. Türkiye genelinde uygulanan ilk resmi yangın yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Cevap: İlk Yangından Korunma Yönetmeliği, 1992 yılında yürürlüğe giren “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yangından Korunma Yönetmeliği”dir. 1994 yılında da Kamu Binaları Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik yürürlüğe konmuştur. Ancak her iki yönetmelik de sınırlı bölgeler ve binalar için geçerliydi.

  1. Yangın tüpü yönetmeliği nedir?

Cevap: Binaların Yangından Korunmasına Dair Yönetmelik’te yangın tüpleri, 10 Ağustos 2009 tarihinde “Taşınabilir söndürme cihazları” olarak güncellenmiştir.

  1. Yangın tesisatı projesi zorunlu mu?

Cevap: Mevzuat ve standartlara uyularak yangın tesisatı projesi hazırlanması zorunludur.

  1. İşyerlerinde yangın tatbikatı yılda kaç kez yapılmalıdır?

Cevap: 19 Aralık 2007 tarihli ve 26735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” işletmelerin yangın güvenliği ekiplerinin oluşturulmasını ve bu ekiplere yangın eğitimi ve uygulamalı yangın tatbikatlarının yılda en az bir kez yapılmasını zorunlu kılar.

  1. Yangın eğitimi kimler tarafından verilebilir?

Cevap: Yangın eğitimi, iş güvenliği uzmanı veya konu hakkında yetkin başka bir kişi tarafından verilebilir. Bu noktada mevzuatta herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Öneriler

  1. Yangın Olmadan Tedbir Alalım.
  2. Yangın Hafife Alınmaz.
  3. Yangın Can Almaz, İhmal Can Alır, Malını Kül Eder.
  4. Güvenli Bir Gelecek İçin Yangına Dayanıklı Yapılar.
  5. Yangına Karşı Tedbirli Ol, Güvende Kal.
  6. Yangın Güvenliği, Sağlam Yalıtımla Başlar.
  7. Yangın Anında Doğru Yalıtım, Hayat Kurtarır.
  8. Aker İzolasyon ile Güvende Olun